Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Pygmy Μarmoset (πυγμαιος πιθηκος)



Ένα από τα πιο παράξενα ζώα στον κόσμο, τουλάχιστον όσον αφορά το μέγεθός του, είναι ο πυγμαίος πίθηκος ή αλλιώς «μικρό λιοντάρι» (λόγω της χαίτης του). Στην ξένη ορολογία αναφέρεται συχνά ως Finger monkey, Pygmy Μarmoset και άλλα, ενώ η επιστημονική τους ονομασία είναι Cebuella pygmaea.
Η καταγωγή αυτών των χαριτωμένων ζώων είναι από το βόρειο κομμάτι  της Νότιας Αμερικής και η διάρκεια της ζωής τους στη φύση, εκεί στα τροπικά δάση, είναι λίγο μεγαλύτερη από 10 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ζουν σε οικογένειες, δηλαδή οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους.
Όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομα των πιθήκων αυτών, το μικρό τους μέγεθος τους κάνει ξεχωριστούς. Με ύψος 10 – 15 εκατοστά, είναι άλλωστε ένα από τα μικρότερα θηλαστικά στη Γη. Φανταστείτε ένα μικρό πιθηκάκι, σε μέγεθος παλάμης, να χοροπηδάει και να σκαρφαλώνει εδώ κι εκεί! Χαριτωμένο! Μπορεί να μην έχουν τον απαιτούμενο «όγκο», αντιδρούν όμως όταν τυχόν άλλα ζώα – «καταπατητές» εισβάλλουν στην περιοχή τους, και τα κυνηγούν για να τα διώξουν. Επίσης το ότι είναι μικρόσωμοι τους προστατεύει αρκετά κι από το ανθρώπινο μάτι, καθώς, όπως κάθε τι τροπικό και εξωτικό, αποφέρει κέρδος σε κάποιον που θα το κυνηγήσει. Έτσι λοιπόν και αυτό το είδος εξάγεται σε διάφορες χώρες με σκοπό τη «χρήση» του ως κατοικίδιο.
Το να αποκτήσει κανείς για κατοικίδιο ένα Finger monkey, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ας παραβλέψουμε το ίδιο το γεγονός της απομάκρυνσης του ζώου από το φυσικό του περιβάλλον, το οποίο από μόνο του είναι πολύ κακή ιδέα. Αν κάποιος αποκτήσει ένα πυγμαίο πίθηκο, δεν θα ξέρει πώς να τον φροντίσει καθώς ακόμα και ζωολογικοί κήποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τη διατροφή του και τη γενική διαβίωσή του. Πόσο μάλλον κάποιος που νομίζει ότι το να βλέπει ζωντανά ένα τόσο χαριτωμένο ζώο είναι πιο σημαντικό από την ποιότητα ζωής του ίδιου του ζώου. Ας τα αφήσουμε στην ησυχία τους λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου