Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η γνώση

Την παλιά εποχή, υπήρχε ένας πλούσιος που είχε ένα υπέροχο ατμόπλοιο, αλλά όπως συμβαίνει συχνά με τα ακριβά πράγματα, το ατμόπλοιο πάθαινε βλάβες. Μια ημέρα, μετά από ένα ιδιαιτέρως δύσκολο ταξίδι σε μια ξένη χώρα, η μηχανή χάλασε και Κανένας δεν μπορούσε να την επισκευάσει.
Ο πλούσιος κάλεσε έναν έναν όλους τους μηχανικούς στη χώρα για να επισκευάσουν τη μηχανή και όλοι απέτυχαν. Τελικά, ο πλούσιος έμαθε ότι υπήρχε ένας σοφός γέρος ναυπηγός που ίσως κατάφερνε να βοηθήσει, αλλά με πολύ ψηλή αμοιβή. ο πλούσιος δέχτηκε αμέσως.
Σύντομα έφτασε ένας γέρος που φαινόταν σαν να έφτιαχνε πλοία εδώ και εκατό χρόνια. Κρατούσε μια μεγάλη τσάντα με εργαλεία και άρχισε να δουλεύει αμέσως. Επιθεώρησε το μεγάλο δίκτυο σωληνώσεων από και προς τη μηχανή πολύ προσεκτικά, ακουμπώντας πού και πού τα χέρια του στους σωλήνες για να διαπιστώσει τη θερμοκρασία τους.
Τελικά, ο γέρο-ναυπηγός έχωσε το χέρι στην τσάντα του, έβγαλε ένα μικρό σφυρί και χτύπησε απαλά έναν σωλήνα. Ο ήχος του ατμού που γέμιζε τους σωλήνες ακούστηκε αμέσως και η μηχανή ζωντάνεψε, καθώς ο ναυπηγός έβαζε προσεκτικά το σφυράκι Πίσω στην τσάντα του.
Όταν ο πλούσιο ς ρώτησε τον ναυπηγό τι του χρωστούσε, εκείνος ζήτησε δέκα χιλιάδες λίρες— τεράστιο ποσό εκείνη την εποχή.
«Πόσα;» φώναξε εξοργισμένος ο πλούσιος ιδιοκτήτης. «Μα δεν έκανες σχεδόν τίποτα! Δικαιολόγησε τον λογαριασμό σου, διαφορετικά θα ζητήσω να σε κλείσουν στη φυλακή».
Ο γέρο-ναυπηγός άρχισε να γράφει κάτι σε ένα σκοροφαγωμένο χαρτί που έβγαλε από την τσέπη του. Ο πλούσιος άντρας χαμογέλασε Καθώς το διάβαζε και ζήτησε συγνώμη  από τον ναυπηγό για την αγενή συμπεριφορά
Να τι έλεγε το χαρτί:
Χτύπημα σφυριού: 1 λίρα
Γνώση του σημείου
όπου έπρεπε να χτυπήσω: 9.999 λίρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου